St. Vincent’s Department of Rhinology and Skull Base Surgery, University of New South Wales, Sydney – VKO ophold

Der er etableret en udvekslingsaftale med St. Vincent’s Hospitals Dept. of Rhinology and Skull Base Surgery. Fokus er her rhinologi og tumorkirurgi i kraniebasis. Der sendes årligt 2-4 studerende afsted.

Opholdet er meritgivende som VKO, og KU dækker flybilletten på op til 7.500kr.

 

Krav:

  • Du har afsluttet og bestået ØNH-kurset inden opholdet i Sydney påbegyndes
  • Du er interesseret i ØNH
  • Du har gode kvalifikationer

Hvis ovenstående har interesse bedes du indsende følgende:

  • Motiveret ansøgning på engelsk (max. 1/2 A4 side)
  • Karakterudskrift
  • CV (max 1 A4 side)

Ansøgning sendes til Professor Christian Buchwald på nedenstående adresse (mærk kuverten St. Vincent’s Hospital Sydney):
Rigshospitalet, ØNH afdeling
Blegdamsvej 9,
2100 Kbh. Ø .

Københavns Universitet dækker flybillet omkostningen (max. 7.500 DKK) men man skal selv sørge for at tegne en “malpractice insurance” via et lokalt forsikringsselskab i Australien- denne er dog gratis.

Opholdet attesteres med officiel dokumentation.

 

Rejsebeskrivelse, januar 2015

– Af Elizabeth Stevens

Jeg er netop kommet tilbage efter 4 ugers ophold i Sydney på Department of Rhinology and AnteriorSkull Base Surgery ved prof. Richard Harvey. Det har været et utroligt spændende og lærerigt ophold, som jeg varmt kan anbefale andre med interesse for øre-næse-hals-faget.

Under opholdet fulgte jeg prof. Richard Harvey dels på hans private klinik, hvor han har konsultationer både med ny henviste patienter og post-operative kontroller, og dels på operationsgangen både på offentlige og private hospitaler. Prof. Harvey er meget specialiseret og foretager bl.a. endoskopisk sinus kirurgi, kosmetiske næseoperationer og endoskopisk fjernelse af hypofysetumorer. Der er desuden mulighed for at komme med til ugentlige forskningsmøder, hvor diverse videnskabelige projekter gennemgås med yngre læger og medicinstuderende. På trods af at tempoet er højt, er der altid tid til forklaring og diskussion af medicinske problemstillinger, og miljøet er generelt meget læringsorienteret. Der er altid mindst en læge i fellowship (1-årigt ophold for speciallæge), der følger prof. Harvey samt flere yngre læger, som han underviser og superviserer under operationer. Dette bidrager til et dynamisk læringsmiljø, hvor der altid er mulighed for at få råd og tips med på vejen. Folk er generelt utroligt imødekommende og meget villige til at lære fra sig.

Dagene varierer meget og jeg fik set en masse forskelligt i løbet af de 4 uger. Udover operationer, konsultationer og forskningsmøder er der også mulighed for at komme med til diverse tværfaglige konferencer, hvor specifikke patientcases drøftes og behandlingsstrategier lægges.

I weekenderne har man helt fri og god mulighed for at opleve Sydney og omegn. Sydney er en dejlig by med uendelige muligheder for spændende oplevelser og flot natur.

Udover det rent medicinskfaglige er det også lærerigt at se, hvordan et helt anderledes sundhedssystem fungerer, da det australske på mange måder minder mere om sundhedssystemet i USA end i Danmark.

Alt i alt et udbytterigt og inspirerende ophold, som jeg klart vil anbefale alle med interesse for øre-næse-hals generelt og rhinologi specielt at søge.

Spørgsmål kan rettes til: 

Stud.med. Elisabeth Stevens på elizabeth.stevens@live.dk

 

 

Rejsebeskrivelse

-Af Hjalte Sass og Simon Andreasen

 

St. Vincent’s Hospital, som hører under University of New South Wales, ligger centalt i Darlinghurst området i Sydney -lige ved siden af Kronprinsesse Mary’s gamle arbejdsplads.

Hospitalet er delt op i en public og en private del, og man er ikke i tvivl om i hvilken del man befinder sig. Alt fra indretning til uniformer er forskelligt, men mange læger arbejder på begge hospitaler.

Under hele opholdet er man tilknyttet Dr. Richard Harvey. Richard er øre-næse-halslæge og er lektor og overlæge på afdelingen. Han har specialiseret sig i inflammatoriske næse-bihulesygdomme samt tumorkirurgi af den forreste del af basis cranii- og han opererer udelukkende med skop via næseborene.

Kort nede ad gaden fra St. Vincent’s Hospital ligger Richards privatklinik, Sydney ENT Clinic, hvor hans personlige assistent Susan og kliniske forskningsmedarbejder Ellie arbejder. De er enormt hjælpsomme, og da de har mere styr på Richards program end ham selv er man ret afhængig af dem for at kunne følge med i hvad der skal ske fra dag til dag. De var meget obs på at sørge for at det hele kører glat, så man blev aldrig glemt i det travle program.

Richard ser altså patienter i sin egen klinik og på hospitalet, og opererede ud over på St. Vincent’s også på yderligere to privathospitaler, MacQuarie og St. Luke’s, som begge ligger i udkanten af Sydney. No worries omkring transporten dertil, vi fik altid et lift af Richard. Vi blev midt i opholdet inviteret til BBQ hjemme hos ham og familien, og han har på trods af mange bolde i luften et kæmpe overskud til at undervise, vise byen og sludre om eftermiddagen når patienterne er klaret.

Vi var med Richard på OP de fleste dage, og fik set alt fra total åbning af bihuler, hypofysetumorer, store resektioner af sarkomer og meningiomer til rejsning af lapper til at dække defekterne. Oftest foregik de store operationer i samarbejde med neurokirurger, og der blev holdt ugentlige tværfaglige skull base konferencer hvor man kunne udse sig de rigtigt spændende cases at følge.

OP er det eneste sted man er i scrubs, under stuegang og i klinikken hedder det pæne sko, slacks og skjorte. Det kræver lidt tilvænning og vi var åbenbart ofte ret casual (=meget overdressed efter danske forhold). Richards standard replik blev efterhånden “They’re European….” når vi mødte nye kolleger, blot for at komme de undrende blikke i møde. Australsk humor er knastør, og man kommer langt med at give igen af samme skuffe. Det forventes nærmest!

Da Richard brugte endoskop, var det let at følge med i operationerne på de store fladskærme på operationsstuerne. Så selvom der ikke var hands on blev man involveret ved at blive quizzet undervejs og få gennemgået alt fra symptomer, patologi, kirurgisk teknik og prognose. Virkelig lærerigt. Tilmed var vi var stort det de eneste studerende tilstede, da vi var der i sommerferieperioden som dernede ligger i januar-februar. Når vi ikke var på OP var vi i hans privatklinik og så nyhenviste patienter og follow-ups.

Anatomien i området er kompleks, og set fra en lidt anden vinkel end den i Sobotta, så det krævede ret meget fokus at kunne følge med. Vi var så heldige at der i starten af vores ophold var arrangeret et kursus i neurorhinologi på St. Vincent’s, hvor vi var inviteret til at deltage gratis (normalpris 3.500kr). Alt anatomi i området blev gennemgået grundigt, og vi fik mulighed for at øve basale indgreb på kadavere med de øvrige kursister.

Ud over en arbejdsdag på 10-11 timer fungerede Richard som vejleder for en ph.D. studerende fra Bangkok, samt for en lang række andre forskningsaktive. Hver onsdag fra kl. 18 blev alt fra undersøgelsesdesign, analyse og bearbejdning til publikation blev gennemgået for gruppens aktuelle projekter. Gruppen var meget produktiv, hvilket deltagernes imponerende publikationslister vidnede tydeligt om.

Man er under opholdet tilknyttet Richard og ikke en egentlig afdeling, så når han er optaget af konference (han har 180 rejsedage om året) eller administration har man fri. Sydney er en fantastisk flot by, hvor der er masser at tage sig til. Vi havde varmerekord (45,9°!), der er verdensberømte strande, shopping og massiv students discount i Sydney Opera House (HUSK studiekort!).

Opholdet kan varmt anbefales til øre-næse-halsinteresserede, og er en enestående mulighed for at se hvordan et sundhedssystem kan fungere på en helt anderledes måde. Dette sammen med overflod af venlige mennesker og betagende omgivelser gør dette ophold til en oplevelse ud over det sædvanlige.

 

Spørgsmål kan rettes til

Stud.med. Simon Andreasen på Simon@Andreasen.pm

Stud.med. Hjalte Sass på Hjaltesass@gmail.com

 

Operation i kraniebasis, Macquarie Private

Operation i kraniebasis, Macquarie Private